Biobobler fra Die

Til skovturen, til konfirmationen, til studentergildet, til aperitif, til date og ikke at forglemme til maden. Bobler gør fest til fest og hverdag til fest.  

Vi synes naturligvis at boblerne skal være øko, vores mest solgte bobler fra Domaine Achard-Vincent i Die er også biodynamisk certificere og nu har vi også fået de to nye cuvé’er hjem, P'tit Gaby og P'tit Jules, der er uden tilsat svovl, altså ingen sulfitter tilsat.  

Achard-Vincent laver både tør Crémant de Die, med noter af grønne æbler, lime, hyldeblomst smør og toast, der smager dejligt som aperitif, men som også er lækker til skaldyr, fisk, kylling og salte og syrlige småretter på skovturen.  

Clairette de Die har lidt sødme, men er samtdig meget frisk, og med en lav alkoholprocent. Den smager af fersken, hyldeblomst og lidt umodne jordbær. Det er en virkelig fin vin til aperitif, til frugt fx jordbær, til kager og til foie gras. Prøv den også til stærkt krydret mad med fx chili.  

Smag biobobler  

Fredag den 15/4 fra klokken 16.30 til 18.00 kan du smage boblerne fra Achard Vincent på Vores Marked, Farum Hovedgade 83. Det er gratis, du kommer bare forbi.  

Da vi synes der skal være lidt boblefest over det, har vi også tilbud hele weekend på 2 flasker Clairette de Die Tradtion eller Crémant de Die Tradition til kun 250,00.  

Tilbuddet gælder også på nettet og kan ikke kumuleres med andre rabatordninger.  

Hvor kommer bobler fra?  

Når man laver mousserende vin udnytter man, at sukker+gær=alkohol+CO2 (bobler)+varme. I anden vin lader man boblerne forsvinde ud i luften, men når man laver mousserende vin, lukker man boblerne inde.

Champagne skal været lavet efter det, der kaldes ”den traditionelle metode”. Først laves en grundvin, eventuelt sammensat at vine fra flere årgange. Når vinen er kommet på flaske, tilsættes sukker og vinen gærer på flasken. Den ligger derefter på gærresterne i en periode. Endelig tømmes gærresterne ud, idet flaskerne langsomt vendes på hovedet, så gærresterne falder ned mod proppen og kan tømmes ud. En manuel og meget tidskrævende proces, og en af grundene til at Champagne er så dyr.

Der laves naturligvis masser af bobler andre steder end i Champagne. I Frankrig findes 8 Crémanter, typisk tørre vine, der altid har ligget på gærrester i flasken, hvilket giver vinen en delikat smøragtig smag og en lang eftersmag. Et af de områder, hvor der også er en meget gammel tradition for mousserende vin er omkring landbyen Die, der ligger i Nord-rhône lidt oppe i alperne. Der har man lavet mousserende vin siden Romertiden.

I Die laves både en Crémant og en mellemsød mousserende vin kaldet Clairette de Die, opkaldt efter druen clairette, som vinen laves på sammen med den aromatiske drue muskat. Clairette de Die laves efter en den ældste methode, kaldet ”méthode ancestrale”, hvor vinen kommes på flaske inden den er gæret færdig. Gæringen fortsætter så i flasken, og derved opstår boblerne i flasken. Se Thomas Achard fortælle om hvordan man laver Clairette de Die her på staden.    

     

Med venlig hilsen
Vores Marked