Køer og æbler - biodiversitet i praksis

Luc er nok midt i 30'erne, han bor på en gård i Normandiet og hans formelle uddannelse er i mælkebrug. Sammen med hans forældre har han mælkekøer, men selv om han er glad for køerne, så er det æblerne og pærerne til cider og cidereddike, han brænder mest for. 

Vi havde aftalt at mødes med ham i sidste uge, og det var ikke helt nemt at finde gården. Da vi kørte rundt langt ude på landet langt inde i Normandiet, blev jeg også lidt forvirret over, at der ikke rigtig var nogen pærer og æbleplantager, som jeg forestillede mig sådan nogle, for det var netop på grund af æblerne og pærerne, at vi var kommet den lange vej.

Det lykkedes os efter en opringning at finde gården, og efter at have smagt på æblecider, poiré (pærercider) og cidereddiker, blev jeg roligere, vi var kommet til det rette sted. Luc fortalte begejstret om, hvordan han arbejder med selve fremstillingen af cider og eddike. På mange måder minder cider og poiré fremstillingen om, hvordan man producerer naturlig mousserende vin. Når Luc laver cider presser han frugterne ganske let, han vil kun have den første saft. I princippet kunne han lave 200.000 flasker om året, fortæller han, men han laver kun 15.000, for det der interesserer ham, er at lave den absolut bedste kvalitet. 

Det tager ham 3 år at lave cidereddike, og han fortæller indigneret at industrielt fremstillet eddike laves på 2 dage. Lucs eddike har en noget anden smag end den industrielle eddike, den er blid og rund i smagen, og de mange varianter med lavendel, timian, chalotteløg osv. er virkelig lækre. Jeg kan straks forestille mig, hvordan de vil gøre forårets salater til en endnu større fornøjelse.

Men det er markerne Luc helst vil vise os, for arealerne er nærmere marker end æbleplantager. På hver mark står 15-20 æble eller pæretræer, og sammen med træerne går der en 10-15 køer. Rundt om marken er der læhegn, træer og buske, og fuglene kvidrer højlydt. Vi går ind på marken, og her er Luc virkelig i sit rette element. 

Da han fortæller, at halvdelen af køerne er tyrekalve, må jeg indrømme, at jeg bliver lidt urolig, men Luc griner bare, man kan godt klø dem bag ørerne, men hvis man vænner tyrene til at blive kløet, kan de blive lidt vanskelige, så han klør kun kvierne.

Luc fortæller, at deres kombinerede mælke- og ciderbrug drives helt som i tidligere tider. Køerne giver næring til træerne, og ved at opretholde en stor biodiversitet og undgå for stor koncentration af såvel frugttræer som køer undgås sygdomme. Luc fortæller, at både køer og frugttræer bliver mere syge, hvis der er mange på samme sted. Jeg kan ikke lade være med at tænke, at sådan er det også for mennesker, så det giver jo vældig god mening. 

For en 25-30 år siden måtte hans forældre træffe et valg, enten skulle de omlægge landbruget til konventionelt brug og satse enten på køerne eller æblerne, eller også skulle de fortsætte med at drive det som hidtil og officielt kalde sig økologer. De valgte det sidste, og det er Luc meget glad for i dag. 

I næste weekend kan du smage Lucs eddike på Gavnø slots livsstilsmesse. I løbet af et par uger kan du også købe den på voresmarked.dk. Om 3-4 uger regner vi også med at have Lucs æblecider og poiré.

Mød os på Gavnø Slot

Mød Vores Marked på Gavnø Slot i bededagsferien. I finder os lige midt i avlsbygningen.


Med venlig hilsen
Vores Marked