Olivenolietid

For mange hører sommer og sol også sammen med et lidt mere sydlandsk inspireret køkken, masser af salater, grønsager og dejlige tapas, og så er det svært at undvære nogle rigtig gode planteolier.

Olivenolie er en vigtigt del af det sydlandske køkken. Den bruges til at stege i, på salater, til pasta og i brød. Den er en helt uundværlig del af madlavningen. Derfor er det også så vigtigt, at man har en god olivenolie.

På Vores Marked får vi olivenolie fra Philippe Mathieu fra Ferme des Aygues i Nyons. I Frankrig er Nyons kendt for sin olivenproduktion, man har dyrket oliven i området i flere tusind år, de ældste nulevende træer er omkring 1800 år gamle. Philippe ved ikke, hvor gamle hans træer er. De fleste af hans træer tilhørte en gammel barnløs olivenbonde Gaston, der gav Philippe lov til at dyrke dem. Da Gaston døde som 90-årig, havde han testamenteret træerne til Philippes søn. Olivendyrkning handler om kontinuitet.

Olivenarten fra Nyons hedder Tanche. I Nyons plukker man oliven, når de er helt modne fra november til januar. Olivenolien har kvalitetsbetegnelsen ”Olivenolie fra Nyons Appéllation d’Origine Controllée (AOC)”. For at få denne kvalitetsbetegnelse skal olien ud over at være fra Nyons og på tancheoliven også opfylde visse smagsmæssige krav. Olien bliver testet hvert år.

Philippe Mathieu er overbevist økolog, så olien er økologisk certificeret, træerne bliver ikke sprøjtet mod insektangreb og han bruger alene hestegødning blandet med halm til at gøde træerne og ingen kunstgødning. For at sikre sig mod insektangreb sørger han for, at der er god plads mellem træerne, og så bruger han mekaniske fluefangere.

Han bruger 3-5 kilo oliven til 1 liter olie, afhængig af årgang. Olien koldpresses af de middelstore og små oliven, de giver den bedste olie. Olien presses tidligt om morgenen af gårsdagens høst. Philippe kommer altid først til møllen, fordi hans olie er økologiske, så alt skal være helt rengjort, når hans oliven presses. Det er en fordel, for når oliven venter til senere på dagen, får olien en større surhedsgrad.

Olivenolien er en mild olie med en behagelig smag af hasselnød og græs, som kan anvendes til bagning, stegning og ikke mindst til at hælde over friske grønsager. Philippes egen yndlingsopskrift med olivenolie er solmodne tomater, selvfølgelig fra hans egen have, med lidt olivenolie over. Så kan man næsten høre biernes summen og cikadernes sang.

I denne uge har vi tilbud på den dejlige milde olivenolie fra Philippe Mathieu, Ferme des Aygues, Ekstra Jomfruolie, første pres, AOC Nyons.

Ny forside

Vores forside har fået en lille ansigtsløftning. Dels vil vi gerne gøre det mere tydeligt for vores kunder, når vi har gode tilbud, og det vil nu tydeligt fremgå af forsiden. Dels vil vi sikre os, at alle kan finde frem til vores nyhedsbrevstilmelding og vores produkter. I løbet af sommeren vil vi løbende lave små forbedringer af hjemmesiden. 

Vores Gavebod

I løbet af den sidste måneds tid har vi været på en masse spændende livsstilsmesser, og det har bl.a. betydet, at vi har fået mange nye abonnenter på vores nyhedsbrev. I løbet af den næste uge trækker vi lod blandt nye og gamle abonnenter på gavekort til Vores Marked. Det gør vi i forbindelse med, at vi åbner en ny stade på markedet nemlig Vores Gavebod. Læs mere i vores næste nyhedsbrev.


Med venlig hilsen
Vores Marked