Bastilledagen midt i København

Kom og vær med til at fejre Bastilledag i hjertet af København den 14 juli. Restauranten l’Education Nationale arrangerer en gadefest i Larsbjørnsstræde, 1454 Kbh K, i forbindelse med sin 20-års fødselsdag og med den franske nationaldag. Vores Marked er blevet inviteret med, vi kommer og sælger Marseille sæber, og sponsorer også dejlige gaver til de forskellige konkurrencer. 

Gaden vil være lukket for trafik. Godt humør, musik samt gastronomi vil være på programmet fra kl. 11 til kl. 22, med smagsprøver af franske specialiteter, en pétanque-turnering, tombola og meget mere. Tegneren af H.C. Andersen Junior, Thierry Capezzone, signerer sine tegneserier og tegner karikaturer ligesom på Montmartre.  

Bastilledagen i Frankrig

Den 14. juli fejrer Franskmændene deres nationaldag, Bastilledagen. På Champ-Elyssés i Paris afholdes en stor militærparade, som nogle franskmænd også følger på TV. På Champs de Mars ved Eiffeltårnet er der en giganisk koncert, der efterfølges af et kæmpe fyrværkeri i tårnet. For et par år siden var det Johnny Hallyday der gav den armen foran 700.000 begejstrede fans, det var for den gamle rocker officielt hans afskedskoncert - Johnny er Frankrigs rockdaddy, han blev født i 1943, så han er nu 69 år. I år er der ingen koncert planlagt, da kommunen har givet afslag til Prince, der ellers ønskede at holde en gigantisk koncert.

Ude i provinsen fejres Bastilledagen mest med masser af fyrværkeri. Nogle steder afholdes fyrværkeriet den 13 juli, men de fleste steder den 14 juli. Der er også ofte levende musik og dans rundt om i byerne. Og så spiser man god mad og drikker masser af dejlig vin.

Historien bag Bastilledagen

Den 14. juli 1789 stormede pariserne Bastillen, det franske fængsel der efter sigende primært husede politiske fanger. Derfor var fængslet et symbol på kongerne undertrykkelse. Senere anså man Bastillens fald som starten på den franske revolution, der ikke bare ændrede Frankrig men hele Europa. 

Om morgenen den 14. juli 1789 samledes 45-50.000 parisere foran Hotel des Invalides, de ville have våben. Vagterne havde kanoner, men de nægtede at skyde deres egne landsmænd ned, så folket kom ind og forsynede sig med 30.000 til 40.000 geværer samt 12 kanoner. Nu manglede de bare krudt og kugler, og rygtet sagde, at det kunne de få på Bastillen. 

Der sendtes en delegation til Bastillen, som venligt blev modtaget af Bastillens kommandant René-Bernard Jordan de Launay. Men han nægtede at udlevere krudt og kugler til folkehæren. I mange timer forhandles der, men kommandanten stod fast. Til sidst stormede folkehæren Bastillen, og de 30-40.000 parisere overmandede hurtigt de lidt over 100 soldater, der under De Launys ledelse forsvarede Bastillen. De Launays blev myrdet og hans hoved båret rundt i Paris på en pæl.

Fra Bastillen til København

Bastillens kommandant De Launay led en grum skæbne, fordi han forsvarede kongen. En anden del af familien De Laynay var imidlertid blevet forfulgt af den franske konge, idet de var huguenotter, altså franske protestanter, og de flygtede i 1736 til Danmark, nærmere bestemt Husum i Slesvig-Holstein. Min farmor, der voksede op i København, var den sidste i vores familie, de bar efternavnet Launy, en fordanskning af De Laynay.

Bastillemad og Bastillebobler

Bastilledagen skal naturligvis også fejres med god fransk mad og drikke. Vil man ikke kaste sig ud i de helt store kulinariske udfoldelser i sommervarmen foreslår Vores Marked en sommermenu bestående af Foi Gras med lidt løgconfit. Derefter serveres en Salade Paysanne ("Bondesalat") med champignon, blå ost, bacon og valnøddekerner. Salaten efterfølges af ostebord med franske oste, som piftes op med lidt valnøddefigenmarmelade. Skal man rigtig smovse, så sluttes det hele af med crêpes med valnødchokocreme samt crêpes med abrikosmarmelade. Se alle opskrifter her.

Vi foreslår, at fejre Bastilledagen med masser af bobler. Til Foie Grasen den prisbelønnede Clairette de Die Tradition. Brug også denne vin til desserten. Til salaten og osten den dejlige Glou Bulles. Hvis det absolut skal være rødvin til osten, foreslår vi Glou Rouge, en skøn sommervin med masser af frugt. Så bliver det ikke mere sommerligt.

Bastilletilbud

Se alle vores dejlige Bastilletilbud på forsiden af VoresMarked.dk

Rigtig god Bastilledag til alle.

Birgit Pichat


Med venlig hilsen
Vores Marked