Markedsliv

Har du nogen sinde forestillet dig, hvordan livet er som stadeholder på et marked. For mange år siden boede jeg ved siden af et grøntorv i Grenoble. Jeg havde en klar fornemmelse af, at det var ret hårdt at være stadeholder. Nu har jeg så prøvet det i en måned på Torvehalspladsen i København.

Og det er hårdt. Lange arbejdstider til en ofte megen beskeden timeløn, altid arbejde i weekenderne og en stor afhængighed af vind og vejr. Alligevel forstår jeg godt, hvorfor mange stadeholdere elsker markedslivet, Der er noget særligt ved et marked. Der er et særligt liv,  en puls og masser af passion.

Livets gang

Der er aldrig to dage, der er ens på en markedsplads, men markedet har dog en særlig rytme. Om formiddagen er der ud over turisterne altid mange gravide kvinder og trætte mødre samt et par fædre med barnevogne. Til tider skulle man næsten tro, at vi var midt i et kæmpe babyboom, men at gå en tur på markedet er bare sådan noget, man gør, når man venter baby eller lige har fået en. Så kommer alle frokostgæsterne, senere pensionisterne og sidst på dagen alle dem, der lægger vejen omkring markedet på vej hjem fra arbejde.

Som i enhver landsby er der også dem, der bare hører til. Manden der de sidste 20 år har levet af at samle flasker, som nu holder markedspladsen ren, og som bor på et herberg. Manden der for det meste har en ivrig diskussion i gang med sin papegøje. Og så er der duen, der af mystiske grunde er lyserød.

De glade kunderne

Det dejligste ved markedslivet er de glade kunder. De søde damer, der regelmæssigt kigger forbi, fordi de lige skal se, om der ikke er noget, de mangler, og som sender alle veninderne til Vores Markeds stade. Professoren, som alle stadeholdere kender, der elsker Paris og abrikosmarmelade fra Vores Marked. Manden der kommer forbi, kun for at fortælle at den lavendelsæbe han købte i sidste uge, var den bedste sæbe, han nogensinde har brugt. Olivenelskeren der siden april, hvor jeg sidst var på Torvehalspladsen, har gået og drømt om Vores Nyons oliven, og som bliver så henrykt over at finde dem igen, at han køber 2 kg.  Og alle de andre, der kommer igen, fordi Vores produkter for dem er noget helt særligt. De glade kunder gør stadeholderen meget, meget glad, og det er i sidste ende dem, man lever ikke kun af men også for.

Stadeholderfælleskab

Umiddelbart kunne man måske godt tro, at stadeholdere på et marked mest ser hinanden som konkurrenter, men sådan er det ikke. Jeg har i Torvehallerne oplevet mere videndeling, fælleskab og samarbejde blandt stadeholderne end på mange arbejdspladser, hvor medarbejdere arbejder for den samme virksomhed. Måske hænger det sammen med, at tilværelsen som lille selvstændig erhvervsdrivende er usædvanlig hård, og det skaber en solidaritet og et fælleskab. Det er måske også mennesker af en særlig støbning, der vælger at satse alt, for at være deres egen chef på trods af uendelige arbejdstider, finanskriser og til tider ringe udbytte. Så er der den fælles passion for de gode madvarer, de gode produkter og de glade kunder. Det har været en stor fornøjelse at have så mange dejlige kolleger den sidste måned, ikke mindst mine nærmeste naboer på Torvehalspladsen. Naboskaber der i løbet af måneden udviklede sig til venskaber.

Messer og markeder

Du kan hele tiden købe Vores dejlige produkter på VoresMarked.dk, men har du lyst til at møde os, så kig forbi, når vi er på messer og markeder. Her kan du se, hvor du kan finde os i løbet af sensommeren og efteråret. 

Med venlig hilsen
Vores Marked