Sort Sæbe

Den første gang jeg besøgte Marius Fabres sæbefabrik i Salon de Provence blev jeg naturligvis betaget af den gamle smukke fabrik og de vidunderlige produkter. Men der var også en ting, der undrede mig. I fabrikkens lille forretning var der fra morgen til aften en lind strøm af meget forskellige kunder,  mænd i jakkesæt, travle småbørnsmødre, fine damer og bondemænd lige fra marken, der alle kom ind og købte 10 liters sæbedunke – ofte 2-3 dunke af gangen. Hvad mon det var de købte, og hvad skulle disse meget forskellige kunder med al den sæbe?

De købte Sort Marseille sæbe. En flydende sæbe der er biologisk nedbrydelig, uden parabener, uden parfume, godkendt til økologisk landbrug, som kan anvendes til et hav af forskellige ting, og som er super effektiv. Det var Marius, der helt tilbage i 1900 opfandt den sorte Marseille sæbe lavet på olivenolie, og siden har familien passet godt på opskriften, for Marius er den eneste, der har fundet ud af, hvordan man laver flydende sort sæbe på olivenolie.

Frem til 2. verdenskrig blev sort sæbe anset for at være det absolut bedste rengøringsmiddel, og det blev anvendt af det bedre borgerskab, af den franske marine til rengøring af skibsdæk og af bønderne til at holde husdyrene rene, bl.a. blev køernes yver vasket med sort sæbe. Men med 2 verdenskrig kom også de amerikanske soldater til Europa, og de var ikke tilfredse med Marseille sæben fordi de ofte vaskede sig i saltvand, og Marseille sæbe skummer ikke i havvand. Det blev starten på en ny æra i sæbens historie. Den synteske sæbe baseret på laureth sulfat  blev opfundet og alle sæbeprodukter blev lavet på basis af det nye super skummende vidundermiddel, der også lystigt skummede i havene, i søer og i vandløb. For produkter baseret på laureth sulfat er ikke biologisk nedbrydelige, og ødelægger desværre vores grundvand og natur. De nye rengøringsmidler har også desværre også haft mange andre bivirkninger i form af allergier, brug af parabener, og de fleste husholdningers skabe bugner i dag af alverdens kemiske rensemidler.

Derfor har Marseille sæben og ikke mindst den sorte Marseille sæbe fået en renæssance. For selv om det er mere end 100 år siden Marius opfandt denne sæbe,  så er den super aktuel, fordi den opfylder de krav, vi som moderne forbrugere stiller til et godt rengøringsprodukt – naturligt, biologisk nedbrydelig, ingen parabener, ikke allergifremkaldende og økonomisk – godt for mennesker, dyr og natur. Dertil kommer, at den sorte sæbe har utrolig mange anvendelsesmuligheder, så vi behøver ikke fylde vores skabe med et utal af rengøringsmidler, ukrudtsmidler, hunde og katteshampoo og vaskemidler, vi kan faktisk nøjes med det ene produkt.

Sort sæbe – hvad er det?

Sort sæbe er et naturligt sæbeprodukt der fremstilles ved hjælp af olivenolie og aske fra visse planter (potassium) og vand. Der er ikke tilsat parfume, det indeholder ikke parabener, det indeholder igen syntetiske tilsætningsstoffer.

Sort sæbe til rengøring

Sort Sæbe egner sig fortræffeligt til rengøring af alle slag gulve, det være sig klinker, fliser, linoleum, rå og lakkerede trægulve. Det høje olieindhold i sæben giver næring til overfladerne så de får nyt liv. Og så undgår man at babyer og husdyr kravler rundt på gulve behandlet med kemiske rengøringsmidler. Brug blot 2 spiseskefuld sæbe til 5 liter varm vand.

Du kan også bruge sort sæbe til alle andre overflader. Er det meget fedtede overflader så put lidt sort sæbe på en svamp, rengør og skyld efter med vand.

Til almindelig overfladerengøring kan det anbefales at blande 1 spsk. sort sæbe med 1 liter vand i en sprayflaske, så har du et godt og praktisk universalrengøringsmiddel.

Sort sæbe til vasketøjet

Den sorte sæbe er fortræffelig både som vaskemiddel og til at fjerne vanskelige pletter. Inden vasketøjet går i maskinen kan vanskelige pletter fjernes ved at gnide lidt sort sæbe på pletten. Lad det virke et kvarter inden vask. Hvis det er en meget vanskelig plet, så lad den sorte sæbe virke et par dage, indtil du igen skal vaske. Når du bruger sort sæbe som almindelig vaskemiddel til vaskemaskinen, så brug 3-4 spiseskefuld direkte i sæbeskålen eller i en sæbebold. Du kan også opløse en gang sort sæbe med tre gange kogende vand i en flaske, lad vaskemidlet hvile en halv time og brug det som almindelig flydende vaskemiddel. Vil du gerne have parfumeret vaskemiddel så tilsæt 5 dråber æterisk olie fx lavendelolie.

Sort sæbe til husdyr

Sort sæbe er en allergivenlig og meget økonomisk shampoo til hund og kat. Ud over at give pelsen glans, så har den sorte sæbe også en afskrækkende virkning på lopper og andre parasitter som tæger. Skyld dyret grundigt, påfør lidt sort sæbe og maser pelsen, skyld igen. Gentag behandlingen og lad sæben sidde et par minutter i pelsen inden du skylder på ny, så opnås virkningen mod parasitter. Sort sæbe egner sig også perfekt til rengøring af hundekurven, snoren og andet udstyr til hund og kat.

Sort sæbe i haven

Sort sæbe er den naturlige måde at bekæmpe utøj på roserne, frugttræer og i køkkenhaven. Bland 5 spsk. sæbe med 1 liter vand i en sprayflaske  og pulveriser blandingen på de angrebne planter.

Sort sæbe som skønhedsprodukt

Sort sæbe kan naturligvis også bruges som skønhedsprodukt. Den sorte sæbe egner sig specielt godt til bod scrub, og på Vores Marked finder du et body scrub sæt med sort sæbe, scrub handske og en fugtbevarende creme til efterbehandling. Almindelig sort sæbe kan også anbefales til trætte og ømme fødder, se mere her.

Sort sæbe til alt

Sort sæbe har et hav af anvendelsesmuligheder. Det kan, ud over hvad vi har nævnt ovenfor, bruges til rengøring af vinduer, læder, grillen, taget, bilen, cyklen, glasset i brændeovnen, hesten, malerpensler og meget andet. I 2010 udkom bogen ”Sort Sæbe til alt” i Frankrig skrevet af journalisten Inès Peyret, en bestseller, der allerede er udkommet i 5 oplag, med 1200 gode råd til, hvordan man bruger sort sæbe. Har du spørgsmål vedrørende brugen af sort sæbe, så er du altid velkommen til at skrive til os på info@voresmarked.dk, så vil vi gøre alt hvad vi kan for at finde svaret og sende det til dig hurtigst muligt.

Med venlig hilsen
Vores Marked