Urtete eller "tisane"

Har du været til middag hos en sydfransk familie, så har du måske oplevet, at du efter middagen får valget mellem kaffe, te eller urtete, som på fransk kaldes ”tisane”. 

Der er ikke teblade i urtete, så det danske ord er faktisk lidt vildledende. Tisane består af en eller flere urter og i Frankrig kaldes tisane for ”blød” medicin, som nok bedst oversættes til folkemedicin på dansk, fordi man har tillagt de forskellige urter og urteblandinger helbredende virkninger, lidt magiske evner. 

Når man ofte drikker tisane om aftenen, hænger det sammen med, at mange af urterne siges at virke beroligende og gode at falde i søvn på, i modsætning til kaffe og te. Så smager den i øvrigt også rigtig godt, særligt hvis man søder med lidt god enghonning.

Tilbud 

Køb urtete fra Den Magiske Have af pebermynte, brændenælde eller jernurt (verbena) på Vores Marked for kun 30,00 DKK (normalpris 35,00 DKK) pr. pose af 20 gram hele, økologiske og biodynamiske urter. 

Køb urteblandingen ”Luftveje” fra Den Magiske Have på Vores Marked for kun 50,00 DKK (normalpris 60,00 DKK) pr. pose af 40 gram hele, økologiske og biodynamiske urter – blanding af isop, timian, lavendel, morgenfrue og katost. 

Den perfekte tisane 

Man kan godt lave tisane som almindelig te, men den perfekte tisane opnås ved at varme lidt urter med koldt vand i en lille gryde. Lige inden vandet koger tages blandingen af komfuret og trækker derefter i ca. 4 minutter. Urteteen sies og drikkes, eventuelt sødet med lidt enghonning

Sove-te 

For mange år siden, da jeg lige havde født min ældste datter, havde jeg besøg af mine to søstre fra Danmark. Jeg boede på det tidspunkt i Grenoble, og jeg havde naturligvis masser af tisane i køkkenskabet. Mine søstre troede det var te, så de drak tisane fra morgen til aften, og travlt optaget af den nye baby, lagde jeg ikke rigtig mærke til, hvad de lavede. 

Efter et par dage klagede begge de nybagte tanter over, at de følte sig så trætte, og for at komme trætheden til livs, drak de hele tiden te, troede de, men så opdagede jeg, at det var min beroligende aftentisane, de havde kastet sig over. Fra den dag, var mine søstre noget mere opmærksomme på, hvad de lavede te af i mit franske køkken, og den franske tisane blev døbt sovete. 

Vidste du?

Hvad siger folkemedicinen om urterne:

Mynte: Stimulerer, renser og styrker, er god at falde i søvn på 

Jernurt: Beroligende, god at falde i søvn på, beskytter mod vampyrer 

Brændenælde: renser (god mod allergier, eksem, bumser), giver ny energi

Ændret åbningstid i butikken den 6, 7 og 8 marts

Vi er i Frankrig for at hente nye varer til påske i uge 10 – andepatéer, confit de canard, påskechokolade osv. 

Derfor har vi begrænset åbent: onsdag den 6/3 har vi lukket, torsdag den 7/3 og fredag den 8/3 har vi kun åbent fra 16.00-18.00. Fra lørdag den 9/3 har vi normalt åbent igen. Webshoppen har selvfølgelig åbent 24/7.

Vores almindelige åbningstider i butikken er fortsat onsdag til fredag fra 11.00 til 18.00 og lørdag fra 10.00 til 15.00.


Med venlig hilsen
Vores Marked