Økovin – øv-vin eller kvali-vin?

Den anden dag skrev en af mine venner til mig, at han ikke drak økologisk vin, så derfor kunne han desværre ikke købe vin på Vores Marked. Det satte en del tanker i gang, for det er ikke første gang, jeg møder stor skepsis overfor økologisk vin i Danmark.

På Vores Marked er langt de fleste producenter økologer, og alle vine er lavet på økologiske druer. Det var ikke et bevidst valg fra starten. Vi ledte efter passionerede og dygtige vinproducenter, hvor smagen og kvaliteten var i højsæde, og som dyrkede de lidt sjældnere druer, som man ikke møder i ethvert supermarked. De første to vinproducenter, der levede op til kravene, var Jean Pierre Monier og Jean Delobrer fra Saint-Joseph.

Deres vine og deres historier gjorde indtryk. På hver deres måde brænder de for at lave den bedste vin, de plejer vinstokkene som deres børn, og de vinificerer nænsomt med respekt for de kvalitetsdruer de dyrker.  Når de er blevet økologer, handler det nok mest om, at de føler, at de på den måde laver ”ægte” vin.

Forskellen på konventionel vin og økologisk vin er, at man ikke må bruge kunstgødning, kemiske plantegifte og insektgifte, når man dyrker økologisk. Der er endvidere netop kommet EU regler for mængden af tilsat svovl ved vinificeringen af økologisk vin.  Det lyder måske ikke af noget særligt, men ved konventionel vindyrkning sprøjtes ofte så kraftigt, at det naturlige økosystem sættes helt ud af drift.  En vis risiko for giftrester i vinen kan nok ikke udelukkes.

Det har betydning for, hvordan vinen smager, og visse franske ønologer (vinspecialister) mener, at nogle af de gamle vinstokke i Bordeaux har taget så meget skade af kemisk sprøjtning, at man ikke længere kan producere vine på højde med de vine, der tidligere blev lavet. Det er forståelig nok ikke et populært synspunkt, for der er store økonomiske interesser på spil.

Når konventionel vindyrkning omlægges til økologisk, skal vinmarkerne dyrkes økologisk i 3 år, hvor der løbende tages prøver af jorden, druerne og vinstokkene, inden druerne certificeres. Det tager tid, at genoprette det naturlige økosystem. Vinbonden skal lære at arbejde på en helt ny måde, så det kan bestemt ikke udelukkes, at der er produceret en del dårlig økologisk vin.

I løbet af de sidste 5-10 år har holdningen til økologisk vin ændret sig radikalt i Frankrig. Flere og flere franskmænd sværger i dag til de økologiske druer, og fra 2008 til 2010 er de franske økologiske vinmarkers areal vokset med næsten 40%. Vin er en vigtig del af fransk kultur, en ægte franskmand drikker ikke hvad som helst, og det gør vi heller ikke på Vores Marked. Lige som franskmanden søger vi høj kvalitet, men det gør da ikke noget, at vi ikke risikerer at drikke giftrester, og at det er godt for naturen. Her finder du mere viden om økologi.

Nye EU regler om økologisk vin

Indtil videre har man i EU alene haft regler om ”vin lavet på økologiske druer”, hvor man har certificeret druerne men ikke selve vinen. Tidligere på måneden kom der nye regler, så man i fremtiden vil kunne få selve vinen certificeret økologisk. Den afgørende forskel er, at man nu også har regler for selve vinificeringen, hvor der indføres grænseværdier for hvor meget svovl, der må tilsættes vinen.

Smagekasse - Åbningstilbud

Du kan stadig nå at købe Vores Åbningstilbud med 6 økologiske vine. Tilbuddet varer til tirsdag den 6. marts klokken 12.00.

Skal du holde fest?

Skal du holde bryllup, konfirmation eller rund fødselsdag, og står du selv for mad og vin? Så kontakt Vores Marked. Vi rådgiver gerne om vin og andre delikatesser. Vælger du at købe vinen på Vores Marked, får du med hver vin et lille talekort, så du til festen kan præsentere historien bag vinen og vinproducenten.

Med venlig hilsen
Vores Marked