JUL, JUL, JUL

Så kom den lige pludselig, man kan høre det i radioen, man kan se det i butikkerne, julefrokosterne er i fuld gang, det er ikke til at tage fejl af, det er JUL, JUL, JUL

Vores julekalender

På Vores Marked fejrer vi først og fremmest jul hver dag med den franske nisse, som du kan følge på Vores Facebook side. Er du ikke fan, kan du nå det endnu.

Det er en værre en den nisse, så skynd dig ind og se hvad hun finder på.

Juleåbent og juleindkøb

Vi har naturligvis åbent i gårdbutikken
på Farum Hovedgade 69 hver dag til og med den 23. december, så du kan nå at købe de sidste gaver, til dem der har alt, til dem der elsker Frankrig, til dem der elsker naturlige skønhedsprodukter og til dem der elsker en god flaske vin. Selvfølgelig også mandelgaven og gaver til de sidste pakkespil.

Køber du på nettet anbefaler vi, at du bestiller senest torsdag den 18/12, så vi er sikre på, at pakken kan nå frem til julemanden. Hvis du vil have pakket gaverne ind, så skriv det i kommentarfeltet.

Se vores åbningstider også mellem jul og nytår her.

BOBLER, BOBLER, BOBLER

Ingen fransk jul uden masser af bobler. Derfor har vi i julens anledning taget en masse spændende bobler hjem, og du kan smage dem alle sammen i Vores Juleboblekasse. Kassen passer også helt perfekt til nytår. Så er det selvfølgelig også en rigtig god gave til ham eller hende, der bare elsker boble. Selvfølgelig er alle boblerne økologiske og flere af dem er også biodynamiske.

Vores Juleboblekasse består af følgende:

  • Champagne Rosé fra Bruno Michel, på Pinot Meunier og Chardonnay, tør, frisk, røde bær og lang elegance. Til laks, fest og farver.
  • Champagne Cuvée Blanche fra Bruno Michel, på Pinot Meunier og Chardonnay, tør, elegant smag af nødder, moden frugt med behagelig lang eftersmag. Til øster, skaldyr og fest.
  • Giac’ Bulles, Domaine Giachino i Savoie, på Savoie-druen Jacquère, luller dig i en blid rus, fine bobler, ganske let sødme og masser af friskhed og frugt. Til apperitif, frugt, ost, kager, og midnat nytårsaften.
  • Don Giachino, Domaine Giachino, baseret på Monfarina-vinen lavet på Jacquère, tør med masser af frugt, blomster og noter af smør. Til skaldyr, rejer og en hver lejlighed, hvor der skal drikkes bobler.
  • Crémant de Die, Domaine Achard-Vincent, på aligoté, clairette og muskat, tør med masser af moden frugt, en snært hyldeblomst og fersken, noter af smør, lækker lang eftersmag. Til skaldyr, rejer, foie gras og apperitif.
  • Clairette de Die, Domaine Achard-Vincent, på clairette og muskat, let sødme, hyldeblomst, fersken, masser af uimodståelig friskhed. Til foie gras, kager, frugttærter, aperitif og midnat nytårsaften.

Smagekassen har en værdi af 1216,00 DKK, og vi tilbyder den til kun 1000,00 DKK og med gratis fragt. Tilbuddet kan ikke kombineres med andre rabatordninger og gælder kun frem til 1. Januar eller så længe lager haves. Køb den her.

Pichats vinnørderier – om boble naturligvis

Bobler er festlige, men bobler lavet af dygtige vinbønder på gode druer er også dejlige til meget mad. Det er vi ikke altid så gode til i Danmark, men prøv det. Og så er det virkelig en perfekt drik til en romantisk middag.

I Danmark er der mange, der siger Champagne om alle mousserende vine, men en vin skal dels være fra vindistriktet Champagne i det nordlige Frankrig, dels leve op til en lang række andre krav, for at være Champagne. Champagne er en af de mest regulerede franske appellationer, druerne skal være pinot meunier, pinot noir eller chardonnay, der er skrappe regler om udbytte, ja selv den måde vinstokkene beskæres på er reguleret.

Når man laver mousserende vin udnytter man, at sukker+gær=alkohol+CO2 (bobler)+varme. I anden vin lader man boblerne forsvinde ud i luften, men når man laver mousserende vin, lukker man boblerne inde.

Champagne skal været lavet efter det, der kaldes ”den traditionelle metode”. Først laves en grundvin, eventuelt sammensat at vine fra flere årgange. Når vinen er kommet på flaske, tilsættes sukker og vinen gærer på flasken. Den ligger derefter på gærresterne i en periode. Endelig tømmes gærresterne ud, idet flaskerne langsomt vendes på hovedet, så gærresterne falder ned mod proppen og kan tømmes ud. En manuel og meget tidskrævende proces, og en af grundene til at Champagne er så dyr.

Der laves naturligvis masser af bobler andre steder end i Champagne. I Frankrig findes 8 Crémanter, typisk tørre vine, der altid har ligget på gærrester i flasken, hvilket giver vinen en delikat smøragtig smag og en lang eftersmag.

Et af de områder, hvor der også er en meget gammel tradition for mousserende vin er omkring landbyen Die, der ligger i Nord-rhône lidt oppe i alperne. Der har man lavet mousserende vin siden Romertiden. I Die laves både en Crémant og en mellemsød mousserende vin kaldet Clairette de Die, opkaldt efter druen clairette, som vinen laves på sammen med den aromatiske drue muskat.

Clairette de Die laves efter en den ældste methode, kaldet ”den urgamle metode”, hvor vinen kommes på flaske inden den er gæret færdig. Gæringen fortsætter så i flasken, og derved opstår boblerne i flasken. Se Thomas Achard fortælle om hvordan man laver Clairette de Die her på staden.

Glædelig jul og godt nytår

Sidst men ikke mindst siger vi glædelig jul og godt nytår fra Vores Marked.

Med venlig hilsen
Vores Marked