Godt nytår fra Vores Marked 

Først og fremmest godt nytår til alle læsere af Vores nyhedsbrev. Vi gør det på fransk, og det betyder at nytårshilsnerne sendes inden 1. februar, vi er altså i god tid. 

Den sidst uges tid har mange af vores venner, familie og producenter i Frankrig ændret navn, de hedder nu Charlie – je suis Charlie. Angrebet på Charlie Hebdo rystede os på Vores Marked, pga. de dræbte og det meningsløse i drabene, fordi de mennesker, det gik ud over, var stærke symboler for vores alle sammens frihedsrettigheder, og endelig fordi flere af ofrene var tegnere, der betød meget for flere generationer af franskmænd, ikke bare med deres satiriske streg, men også før de kom til Charlie Hebdo, som tegnere af elskede tegneserier. 

I søndags marchere næsten 4 millioner franskmænd, som franskmænd er flest, en skøn blanding af kristne, muslimer, jøder og ateister i tavshed for at vise, at vi alle er Charlie. Den franske ånd er kommet ud af flasken. Vores ønske for det nye år er, at ånden ikke bare i Frankrig men i hele verden bliver ved med at være ægte fransk, dvs. mangfoldig, tolerant og fri – liberté, égalité, fraternité. 

Vinterforkælelse – gaver på webshoppen 

Januar er nu en gang ikke den mest oplagt muntre måned på året. Derfor vil vi gerne gøre vores til, at det hele bliver lidt sjovere.

Det gør vi bl.a. ved at vi giver dig en lille gratis gave, når du køber på vores webmarked -  – lækre sæber,salte, en lille paté eller lækker chokolade.  

Så gør januar lidt sjovere – forkæl dig selv på www.voresmarked.dk og bliv samtidig begavet. 

Vinterforkælelse – vind vin 

Om en uges tid drager vi til Montpellier, vil verdens største økologiske vinmesse. Der kommer ca. 1000 økologiske vinbønder fra hele verden. 

Ud over at hilse på alle de vinbønder vi kender, så håber vi også på at finde 2-3 nye spændende vinbønder, som vi kan indlede samarbejde med. Vi har selvfølgelig en ide om, hvad vi synes der mangler i sortimentet – men hvad synes du? 

Er der noget, du særlig gerne vil have, at vi ser efter – druer, appellation, områder? Giv os svaret på Facebook. Vi trækker lod om 2 flasker dejlig Savoie-vin fra Domaine Giachino blandt besvarelserne. 

Åbningstider i butikken 

Vi har igen åbent onsdag til fredag 11.00 til 18.00 og lørdag 10.00 til 15.00. Onsdag den 28. Og torsdag den 29. Januar har vi ekstraordinært lukket, da vi er på vinmesse i Frankrig. 

Sig fromage 

Ost er skønt, og som du måske har opdaget, fører vi nu lækre oste fra små franske osteproducenter, som Christophe fra La Fromagerie selv importerer. Vi synes, at priserne er meget favorable – 250,00 for den store ostekurv til 4 personer og 150,00 for den lille til 2 personer.

Indholdet af ostekurvene varierer, for oste har også sæson. Lige nu er der i den lille ostekurv 1 bleu d’Auvergne, 1 stk. 12/14 måneder modnet comté, 1 coulomier på ko-råmælk og 1 halv korsikansk vildsvinepølse. I den store kurv er der 1 Cazelle de st. Affrique på fåre-råmælk, 1 Bi-Caillou råmælksgedeost, 1 fine fleur de belle gadeost, 1 morbier, 1 coulomier på ko-råmælk og 1 bleu de Bresse. 

Ud over ostekurvene har vi også franske pølser i flere varianter fra Savoie. 

Pichats vinnørderier – av mit hoved 

For nylig havde jeg et par kunder, der forundret fortalte om, at de dagen efter et besøg på Noma med 7 retter og tilhørende vinmenu – altså 7 glas vin – slet ikke havde ondt i hovedet. Noma serverer udelukkende økologisk vin, og de ville gerne vide, om det virkelig kan være rigtigt, at man ikke får ondt i hovedet af økologisk vin. 

Det kommer helt an på, hvorfor man får ondt i hovedet af at drikke vin. Hvis man drikker vin i moderate mængder er der tre typiske årsager til hovedpinen: Sulfitter, histaminer og taniner, og kombinationen kan muligvis godt gøre ondt værre. 

Sulfitter tilsættes primært som konserveringsmiddel i vin, og der tilsættes langt færre mg pr. liter i økologisk vin end i konventionel vin – der er dels lavere lovregulerede grænseværdier, og dels går mange økovinbønder op i at tilsætte så lidt som muligt. Personligt tåler jeg ikke vin med stort indhold af sulfitter, og jeg får derfor ofte hovedpine af bare 1 glas konventionel vin – rød, hvid, rosé – alt sammen bare av. Gamle meget dyre konventionelle vine kan jeg godt tåle, sulfitindholdet nedsættes over tid,  og de meget dyre vine har ofte, selv om de ikke er økologiske, et lavt indhold af sulfitter. Er det sulfitter du ikke kan tåle, så er økologisk vin helt klart løsningen. 

Rødvin har et højt indhold af histamin, ligesom øl og en lang række andre fødevarer, og visse personer tåler ikke histamin, de er histaminintolerante, fordi de har et lavt indhold af det enzym, der nedbryder histamin. Lider man af histaminintolerance skal man holde sig fra vin lavet på røde druer – dvs. rødvin, men også visse hvide vine, rosévin og fx visse Champagne. Druen pinot noire har et særligt højt indhold af histamin, så vine fra Bourgogne og visse Champagner kan ikke anbefales til histaminintolerante personer. Snak med din vinhandler om, hvilke hvide vine, du vil kunne tåle – de skal være lavet på hvide druer – og man kan altså sagtens lave hvidvin på blå druer. Fx laves champagne på 2 røde og en hvid drue i forskellige blandinger, men der findes også champagne kun lavet på den hvide drue chardonnay. 

Endelig er der taninerne eller garvesyren, som kun findes i rødvin. Højt indhold af taniner kan også være synderen. Taninindholdet afhænger af, hvilken drue vinen er lavet på. Druer med en tyk skal som fx syrah eller cabernet sauvignon har et højt indhold af tanin. Druer med tynd skal som fx pinot noire, cabernet franc, merlot og grenache har et lavt indhold. Typisk giver tyk skal også mørkere farve, så vine med mørk rød farve har oftest også højt indhold af tanin. Vine med et godt gemmepotentiale og gamle drikkelige vine har ofte et højt indhold af taniner, da taniner er en af forudsætningerne for, at en vin egner sig til at blive gemt. 

Ud over de kendte hovedpinesyndere så kan der være mange andre stoffer, der gør av. I konventionel vindyrkning er det tilladt at bruge 370 kemiske stoffer i marken, så generelt anbefaler vi helt klart at holde sig til økologisk vin, hvis man har problemer med hovedet, og også selv om man ikke har. 

Endelig er der også det med mængden, hvis alkoholmængden bliver stor, kan det altså også give hovedpine.

Med venlig hilsen
Vores Marked