Hemmeligheden bag de lækre franske salater 

Da min franske mand kom til Danmark for mange år siden, var en af de ting, han fandt meget underligt ved det danske køkken, at vi ikke spiste salater. Jeg forsøgte at forklare ham, at det gør vi selvfølgelig, men for ham har den blanding af salatblade, tomater og agurker uden nogen form for dressing, som man stadig oplever på mange danske middagsborde, ikke meget med en salat at gøre. 

I Frankrig er en salat en vigtig ret, som enten kan stå alene som en frokost- eller forret, eller som fungerer som tilbehør til fx ost, pølse eller paté. Salaten skal laves af gode friske grønsager. Med mindre der er tale om en grøn salat (udelukkende bestående af friske grønne salatblade), så er der næsten altid andet end bare grønsager i salaten. Men det allervigtigste i en god salat er dressingen. 

Hemmeligheden bag skønne franske salater er skønne olier og eddiker – bien sûr.  

Se opskrifter på tre skønne salater nedenfor. 

Få salatspray i gave

På Vores Marked finder du bl.a. de lækre olier og eddiker fra La Para, et lille eddikeri beliggende i det nordlige Provence i landsbyen Nyons, hvorfra den særlige Nyonsolivenolie også stammer. Der tager det 2-4 år at lave en eddike, hør Raphael fra Lapara fortælle om hele processen her

Olierne og eddikerne er i smukke stilrene flasker lige til at sætte på middagsbordet, og de skønne som værtindegaver. De kan hældes direkte over salaten, og da er det praktisk med en spray. Lige nu får du en gratis spray med, når du køber 2 olier eller eddiker. 

Tre skønne salater 

Hemmeligheden bag de skønne salater er dressingen. I Frankrig laver man typisk en ”vinaigrette” med dijonsennep, eddike, salt, peber og olie, og det er altid et hit. Husk at du skal bruge ingredienserne i nævnte rækkefølge, olien røres forsigtigt i til sidst, så dressingen ikke skiller. 

Om vinteren i Danmark er de grønsager, men kan få til at lave salat ofte ret bitre, og derfor bruger jeg tit en god akaciehonning i dressingen i stedet for dijonsennep. Det giver lidt sødme, der sammen med syren i eddiken giver et godt modspil til det bitre. Syren er vigtig, der skal være bid i en god dressing.

Spinatsalat med parmesan og trøffelhonning 

Ingredienser: spinatblade, pinjekærner, god parmesanost, trøffelhonning, æblecidereddike, citronolie, salt og peber. 

Tilberedning: Spinatbadene vaskes og tørres. Tilsæt pinjekærner, god parmesanost i små stykker. Rør dressingen af cidereddiken, trøffelhonning, citronolie, salt og peber.Dressingen blandes med salaten lige inden servering. 

Serveringsforslag: Glimrende som frokostsalat med lidt anderillette og godt brød. Dertil drikkes en flaske hvid Apremont fra Savoie eller en flaske usvovlet Syrah fra La Ferme des 7 Lune. Det er en årgang 2011, og den er rigtig lækker lige nu. Salaten er også god til et stort ostebord.

Rødkålssalat med valnødder

Ingredienser: rødkålshoved, æbler, valnøddekerner, comté (fast fransk ost), honningcidereddike, akaciehonning, valnøddeolie, salt og peber.

Tilberedning: Kålhovedet snittes fint. Æble skæres i små tern. Osten skæres i små tern. Valnødder hakkes meget groft, gør det eventuelt bare med hænderne. Rør dressingen med honningcidereddike, akaciehonning, valnøddeolie, salt og peber. Dressingen må gerne blandes med salaten lidt før servering, så kålen marinerer let. 

Serveringsforslag: Serveres sammen med en landpaté som forret, på en buffet eller som frokostret. Dertil drikkes en flaske Terre Rouge fra Saint Chinian i Languedoc, der giver et godt modspil til både kål og paté. 

Grøn salat med andekråser og røde bær 

Ingredienser: Grønne salatblade eller færdig grøn salatblanding (gå efter friskheden), 1 dåse andekråser, ½ bakke hindbær, ½ bakke solbær, figeneddike, god olivenolie, akaciehonning (hvis der skal være fest så trøffelhonning), salt og peber. 

Tilberedning: Salaten skylles og tørres grundigt, hvis hele blade rives de i mindre stykker, bærrene skylles og tørres, dressingen røres. Andekråserne tages op af fedtet, skæres i tynde skriver og ristes på panden i 4-5 minutter i det fedt, der sidder tilbage på dem. Den grønne salat blandes med dressingen lige inden servering, bærrene og de ristede kråser, uden fedtet fra panden, hældes over.

Serveringsforslag: Serveres med lidt godt brød som frokostret eller forret. Dertil drikkes en Gamay fra Savoie. Andekråser er i den grad en overset delikatesse i Danmark, det er super mørt og lækkert andekød, der i den grad vil vække beundring.

Med venlig hilsen
Vores Marked